Hechtingsschade

Angst om je te binden of om iemand los te laten gaat zo diep, dat veel mensen het niet eens voelen. 

Open kies 
Vooral wanneer we in onze jonge jaren schade hebben opgelopen op het gebied van hechting, soms zelfs al als baby, kunnen de gevolgen in ons latere leven groot zijn. Die schade raakte ons namelijk op onze diepste lagen: bestaansrecht (mag ik er zijn? / is er een plaats voor mij?) en aanvaarding (ben ik ok? / houdt er iemand van mij?). Lagen die voelen als een open kies bij de tandarts.

Verdoven
Het klinkt misschien raar, maar we zijn in staat om ervoor te zorgen dat we niet voelen wat te pijnlijk voor ons is. We kunnen onszelf ‘verdoven’. Dan heb je toch ook geen probleem, zou je kunnen denken? Dat valt helaas tegen, vooral op de langere termijn. Als je het niet voelt, kun je er namelijk ook niet voor zorgen. Dit veroorzaakt emotionele en fysieke klachten, beïnvloedt onze vaardigheden en levert vaak onbegrepen gedrag op. We komen vaker terecht in heftige conflicten, onveilige, ongezonde situaties of eenzaamheid. Vaak verliezen we relaties op een ruwe, pijnlijke manier. Of we zijn aan de buitenkant vriendelijk en lief, terwijl we aan de binnenkant alsnog met deze strijd rondlopen. Het maakt ons onder andere gestressed, depressief, boos of gevoelloos, cynisch, bang en introvert wat (nieuwe) relaties nog meer onder spanning zet en onze problemen vergroot.

Samen op pad
Is er een uitweg uit deze ellende? Ja. Het is meestal geen snelle route, ik zeg het alvast. Maar als je je eenmaal vertrouwd, veilig en serieus genomen voelt, dan gaan we op pad en kan het lukken. Jij krijgt de regie en ik help je – tot ik overbodig ben. Rustig hechten…en ja, ook weer loslaten…