Skip to main content

Trauma en hechting

Angst om je te binden of om iemand los te laten gaat meestal zó diep, dat veel mensen het niet eens voelen. Toch zijn hechtingskrachten oerkrachten, waardoor trauma en hechting snel hand in hand gaan.

Daarom kunnen de gevolgen van een onveilige hechting heel groot zijn. Dat is vooral het geval wanneer we in onze jonge jaren schade hebben opgelopen op het gebied van hechting. Soms ontstaat die schade zelfs al prenataal! Verlatingsangst & bindingsangst zijn de meestvoorkomende gevolgen van hechtingsproblematiek.

Trauma en hechting: 3 diepe, emotionele lagen

De schade op het gebied van trauma en hechting raakt ons in onze 3 diepste, emotionele lagen:

  1. Veiligheid: kan ik mij ontspannen? Een foetus voelt bijvoorbeeld al stress en angst.
  2. Bestaansrecht: ben ik welkom? Is er een plaats voor mij?
  3. Aanvaarding: ben ik goed zoals ik ben? Houdt er iemand van mij?

Deze 3 lagen zijn zo gevoelig als zenuwpijn en raken ons diep in onze kern als we hier problemen ervaren. Verlatingsangst en bindingsangst liggen dan al gauw op de loer als poging onszelf veilig te voelen.

Gevolgen van trauma en hechting problemen

  • Emoties verdoven

Het kan verleidelijk zijn om pijnlijke emoties te verdoven. Ze gewoon niet meer te voelen. Dan heb je toch ook geen probleem, zou je kunnen denken? Ja, het lijkt dan misschien alsof het probleem is opgelost, maar dat is helaas niet zo. Op de lange termijn heeft het juist negatieve gevolgen. Waarom? Omdat als je je emoties niet voelt, je er dan meestal ook niet voor gaat zorgen. Je gaat ze dus niet verwerken.

  • Fysieke en psychosociale klachten

En dat kan leiden tot mentale en fysieke klachten, zoals stress, depressie, boosheid en gevoelloosheid. Ook kan het je vaardigheden beïnvloeden en onbegrepen gedrag veroorzaken. Je kunt sneller in conflicten terechtkomen, onveilige of ongezonde situaties opzoeken of heel eenzaam worden.

  • Eenzaamheid en sociale angsten

Daarnaast kan het verdoven van pijnlijke emoties leiden tot het verlies van relaties. Je kunt moeite hebben om je kwetsbaar op te stellen, waardoor relaties mogelijk op een ruwe of pijnlijke manier eindigen. Of je kunt je aan de buitenkant sociaal en vriendelijk voordoen, terwijl je aan de binnenkant nog steeds worstelt.

Het maakt je onder andere gestrest, depressief, boos of gevoelloos, cynisch, bang en introvert. En dit zet (nieuwe) relaties nóg meer onder spanning en het vergroot je hechtingsproblemen.

Het verdoven van pijnlijke emoties is dus geen oplossing. Het kan je problemen door trauma en hechting juist verergeren. De verlatingsangst of bindingsangst nóg erger maken. Het is daarom belangrijk om je (diepere) emoties te voelen en te verwerken, zodat je ervan kunt leren en als persoon kunt groeien. Op die manier hoef je je emoties niet meer te verdoven.

Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Hechtingstherapie kan hiervoor een uitkomst bieden.

Therapie hechtingsproblematiek volwassenen

Is er dus een uitweg uit deze ellende? Ja, met hechtingstherapie. Therapie hechtingsproblematiek volwassenen is meestal geen snelle route, ik zeg het maar alvast. Maar als je je eenmaal vertrouwd, veilig en serieus genomen voelt, dan gaan we op pad en kan het zeker lukken! Jij krijgt de controle over de hechtingstherapie, zodat je je veilig voelt. En ik help je met je problemen op het gebied van trauma en hechting. Ondertussen pas ik zo goed mogelijk op mezelf en jou. En dit doe ik net zo lang totdat ik overbodig ben. Rustig hechten, begrenzen… en ja, ook weer loslaten…

De Driespan aanpak: Hechtingstrauma en innerlijk kind

Jij bent uniek. Je verhaal is dat ook en op welke manier jij last hebt van jouw hechtingsschade eveneens. Dit onderzoeken we samen, waarbij jij de gids bent en ik volg, ervaar en reageer. Ik benoem wat me opvalt, raakt of wat ik mis. Dit doe ik zowel vanuit mijn eigen persoonlijke positie, als vanuit de positie wanneer ik jouw innerlijk kind zou zijn of vanuit de positie van je innerlijke ouders. Ik help jou om te wisselen tussen jouw posities, zodat je leert om je tot deze taferelen te verhouden, meer begrip te krijgen en constructief te zorgen voor het deel in jou dat last heeft van hechtingsgerelateerde pijn en angst. Dit verbetert je innerlijk klimaat, waardoor je meer vrede, veiligheid, rust en kracht ervaart, zowel in relatie tot jezelf als tot anderen. Lees hier een persoonlijk verhaal van een client.

Dit alles werkt natuurlijk niet als we geen klik ervaren. Daar is een intake voor nodig. Mocht je dit willen, van harte welkom, dan maken we een afspraak! Laat het maar weten.

Wil je meer informatie over de hechtingstherapie? Of wil je een afspraak maken? Klik dan hier.