Aanpak

Mensen zijn geen probleem, ze hebben er soms een. Op menselijk vlak kan een “systeem” mank gaan, doordat verbindingen niet goed functioneren. Dit kan lichamelijk het geval zijn, maar ook geestelijk, emotioneel en relationeel. Meestal hangt het met elkaar samen. Ik help bij het verhelderen en het oplossen van het niet-fysieke, psychosociale deel. Problemen kunnen ontstaan in je relatie met je partner, je kinderen, je familie, je werk, je geloofsgemeenschap, de buurt of op de vereniging. Allemaal externe verbindingen. Maar ook intern komt het er op aan, in de relatie met jezelf, met je geweten.

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.

Dashboard
Je kunt vele vrienden hebben, maar wat betekent dit als je geen vriend met je eigen geweten bent? Hoe denk je over jezelf? Ben je vrij of gebonden? Kijk je wel eens op je dashboard? Neem je jouw signalen serieus of onderdruk je ze en leef je maar door zonder te stoppen? Wat ervaar je als je stil staat bij jezelf? Voor een christen is er bovendien nóg een verbinding, namelijk in zijn hart: een “intexterne” verbinding met het bovennatuurlijke, met God. Een relatie die makkelijk lijdt onder de natuurlijke realiteit, waarin jouw 5 zintuigen aan alle kanten worden geprikkeld en signalen binnen krijgen die soms haaks staan op de geestelijke realiteit waarin je gelooft. Dan trekt het “zesde zintuig” wel eens aan het kortste eind en kraakt de verbinding met je Bron.

De oplossing
Een therapeut is geen oplossing, hij heeft er soms een. Meestal heeft de cliënt zelf een sleutel, maar soms weet hij niet waar die is of welke hij moet gebruiken. 

Ik wil je helpen om de juiste sleutel te vinden. Om je een idee te geven:

Ik zet je stil – of geef je een zetje
Problemen en angsten hebben hun plaats – maar dat hoeft geen ereplaats te zijn. Verlangens brengen je ergens, maar angsten beperken je en houden je ergens vandaan. Hoe ga jij daar mee om? We zullen vastmaken wat los geraakt is en losmaken wat is vastgelopen. Verdriet verwerken, angst hanteerbaar maken en verlangens in beeld brengen. Jij kan weten hoe het zit en ik help je dit naar boven te halen, te verhelderen, in proporties te brengen en aan te pakken. Ontwarren, groeperen, prioriteiten stellen, in beweging komen en haalbare plannen uitvoeren.

Ik geef je feedback
Als ik met je praat, krijg ik niet alleen de informatie die je mij vertelt, ik zal tegelijkertijd ook van alles ervaren. Bijvoorbeeld hoe je denkt, doet en communiceert. Deze informatie zal ik je teruggeven als ik denk dat dit helpt. Niet om je te beoordelen of te sturen, maar om je in de gelegenheid te stellen naar het effect te kijken en zelf hierop te sturen als dat nodig is.

Wortel trekken
Bomen hebben wortels en keuzes hebben wortels. Verkeerde keuzes hebben vaak verkeerde wortels. Gebeurtenissen, uitspraken, aannames, besluiten in je hart. Vaak zaken waar jij aan gewend bent, waarvan je misschien wel zegt: zo ben ik, dat doe ik altijd, maar waar je bij nader inzien wellicht helemaal niet zo blij mee bent omdat het je belemmert of in de problemen brengt. Samen kunnen we ze uitgraven, als je dat wilt. Niet met grof geweld, maar laag voor laag. Net zo lang tot de stronk loskomt en hij eruit kan, zodat er plaats komt voor wat nieuws.

Ik help je nieuwe ervaringen op te doen
Als je te lang worstelt zonder vooruitgang, word je niet alleen heel erg moe, maar je valt ook terug in simpele frustrerende herhalingen. Elke keer  dezelfde knoppen met dezelfde uitkomst. Als je hierop uitgekeken bent en je weet dat je meer in huis hebt, wordt het tijd dat je deze patronen ziet aankomen en nieuwe knoppen leert te vinden. Die knoppen gaan we opzoeken en gebruiken. Als je ervaart dat het werkt, ga je deze vanzelf vaker gebruiken.

Helpen door te stoppen met helpen
Niets is moeilijker voor een hulpverlener dan geen hulp te verlenen. Maar het is noodzakelijk om realistisch te bespreken wat wel en wat niet helpt. Soms kan ik je niet of niet meer verder helpen. Doorploeteren zonder resultaat brengt je van de regen in de drup – die ervaring ken je al, dus dan is het noodzakelijk dat beëindiging van de therapie openlijk bespreekbaar is. Dan zullen we kijken naar andere mogelijkheden, mensen of instanties die je wel verder kunnen helpen. Dan heb ik je toch nog geholpen...

De locatie dient het resultaat
Normaal gesproken werk ik vanuit een praktijklocatie. Wanneer je met meerdere mensen bij elkaar bent, is dit vaak de meest effectieve werkwijze. Maar soms vinden mensen alternatieve vormen of locaties prettiger. Als het voor mij ook werkbaar is, kom ik aan huis, op je bedrijf of gaan we er opuit, naar buiten of naar een andere locatie. Mensen praten dan vaak makkelijker, koppelen belangrijke momenten in hun zoektocht aan de plaats waar ze op dat moment zijn en vergeten het minder gauw. Wat mij betreft is alles bespreekbaar. Het kan ook zijn dat je niet in staat bent naar mij toe te komen of dat je systeem niet is te verplaatsen. Laat het weten! De locatie is niet heilig, maar dient het resultaat.

Live of op afstand
De beste therapievorm bestaat niet, net zo min als het beste gereedschap. Alles heeft zijn nut, tijd en plaats. Normaal gesproken ga ik uit van live contact, omdat dit de basis is van Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening. Maar soms kan het beter zijn te schrijven dan te praten, of kan bellen meer helpen dan wachten tot het volgende gesprek. SJ Therapie biedt de volgende mogelijkheden: