Over EPH

EPH staat voor Ervaringsgerichte Psychosociale Hulpverlening. Het woord Ervaring slaat niet alleen op de werkervaring van mij als therapeut, maar ook op datgene wat therapeut en cliënt ervaren in het contact. Dit is belangrijke informatie omdat je als cliënt daardoor gaat beleven wat je ideeën en gedrag veroorzaken bij een ander. Vaak wordt dit je niet of niet zorgvuldig verteld in de omgevingen waarin je normaal leeft, terwijl je dat wel nodig hebt om te bepalen of je inderdaad zo wilt functioneren en over wilt komen. Bovendien leer je om jouw eigen ervaringen ook te betrekken in het contact, zodat de ander hetzelfde leert.

Zeggen wat je ervaart en ervaren wat je zegt
Dergelijke ervaringsinformatie zal daarom meegenomen worden in het therapeutisch proces, niet in de vorm van een koude reflectie of een botte confrontatie, maar in zorgvuldige betrokkenheid. Het is uiteraard nuttig om te ervaren wat jouw eigen aandeel in deze ervaring is en wat veroorzaakt wordt door wie ik ben als therapeut. Vervolgens gaat het er om dat je gaat ontdekken waar eventueel jouw inefficiënte, of vruchteloze, of zelfs destructieve gedachten en reactiepatronen zitten en hoe je daar grip op krijgt en veranderingen in aan kunt brengen. In deze veranderingen moet je ook weer ervaring opdoen, om te bepalen of ze helpen en om te zorgen dat ze blijvend zijn.

Oud gedrag
Dit zijn geen standaard technische trucjes. Je wordt met respect behandeld en serieus genomen. Doorgaans hebben mensen heel goede redenen voor “slecht” gedrag. De vraag is echter of je die redenen nog relevant vindt. Soms loop je nog in een harnas rond, terwijl de vijand al lang verdwenen is. Soms leef je voor mensen die helemaal niet zo’n invloed (meer) op jouw leven zouden moeten hebben of er zelfs niet meer zijn. Soms richt je jouw leven in op onwaarheden of kwetsende uitspraken van lang geleden, die je jezelf hebt toegeëigend, alsof je het er mee eens bent. Je versterkt wat OK was en onderdrukt wat nooit mocht. Je groeit eenzijdig en verliest veel energie, wat je beperkt in je huidige relaties.

Nieuw gedrag en nieuwe ervaringen
Met EPH staan we waar nodig stil bij dergelijke erfenissen. Niet om er te blijven rouwen of ronddolen, maar om het een plek te geven en te bepalen hoe je verder wilt.  De focus zal daarbij liggen op het hier en nu, omdat het verleden niet te veranderen is maar de toekomst wel, door hier en nu iets nieuws te doen en ervaren. Vaak hoor ik in veranderende relaties: "zó zijn we niet getrouwd!". Soms is dit figuurlijk bedoeld, bijvoorbeeld op het werk, maar soms echt letterlijk - en dat klopt natuurlijk! Daarom is het nodig dat een relevant betrokkene ook aanwezig is. Deze zal ik dan ook waar mogelijk graag willen betrekken in de hulpverlening.