Individueel

Als je hulp zoekt en dit leest, zit je blijkbaar niet graag bij de pakken neer. Maar sommige “pakken” zijn gewoon te zwaar voor één persoon, of te groot en onhandig om alleen op te tillen. Je tilt je een breuk of krijgt er geen grip op. Ploeter niet langer in je eentje. Zet de volgende stap en schakel hulp in; twee tillen meer dan één. 

Kennis en ervaring
Elke situatie is uniek. Hoewel ik natuurlijk ook van alles heb geleerd en meegemaakt, heb ik mijzelf ontslagen van de plicht om alles over "jouw pak" te moeten weten, voor ik je kan helpen om het op te tillen. Eén ding is zeker: jij bent ervaringsdeskundige, het is deel van jouw leven en het houdt jou bezig. 

Of het nu iets is wat vroeger is gebeurd of recentelijk, of het gaat om verslaving, opvoeding, werk, kerk, familie, vrienden of iets heel anders zoals persoonlijke groei – de eerste stap naar helen is delen. Deel je moeite en ervaar de verlichting van het feit dat iemand bereid is in de put af te dalen waar jij zit en naast je komt zitten met geduld en begrip en zonder oordeel. Deel je wensen en ervaar dat je zin krijgt in wat anders. Met onze gezamenlijke kennis en ervaring en de wil om herstel en groei te vinden, gaan we op pad. Dan ben je misschien nog niet gearriveerd, maar wel vertrokken – onderschat nooit wat dit met je doet en wat voor nieuwe inzichten dit geeft, zodat de oplossing zich eerder aandient, of het herstel eerder plaatsvindt dan je zou verwachten. Als we daar een andere partij bij moeten inschakelen, dan doen we dat. Lees hier meer over hoe ik werk.

Mannen
Veel mannen vragen de weg niet, dat zoeken ze zelf liever uit. Flink zijn, jezelf redden, leiding nemen en - als het lukt - ook genieten, daar gaat het om in dit leven. Vol zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsbesef en ondernemingdrang gaat een man zijn uitdagingen aan. Heeft hij pijn en verdriet of maakt hij brokken, dan kiest hij zijn eigen pijnstillers en afleiding en na een tijdje is het over. Niet zeuren, doorgaan. Het leven is kort en er valt veel te beleven!

Dit kan een leven lang goed gaan, maar soms heeft het tot gevolg dat hij te lang alleen worstelt. Dat hij te lang niet krijgt wat hij wel nodig heeft. Dat hij te lang met een schotwond loopt, die gaat ontsteken of vitale organen begint te beschadigen. Zijn uitdaging wordt toch een probleem. Dit probleem gaat vervolgens een onevenredige hoeveelheid tijd en energie kosten. Het begint te zuigen als drijfzand en trekt andere zaken met zich mee. Zijn partner begint te klagen, kinderen vragen meer aandacht en op het werk kan hij niet meer leveren waar hij voor betaald wordt.

 

Deze tekortkomingen frustreren hem, wat extra druk veroorzaakt en de boel verergert. Hij voelt zich belabberd en het is net alsof hij al jaren geen zon meer heeft gezien. Het aanvankelijk nog eenvoudige probleem groeit uit tot een onoverzichtelijk kluwen. De vaart gaat eruit en hij loopt vast. Burn-out. Of erger.

Heel jammer, maar niet onoplosbaar.

Voorkom schade
Als je dit herkent, kom dan eens langs om te praten. Het liefst natuurlijk voordat de zaak vastloopt. Dit scheelt een hoop schade. Vertel waar je zit. Wat heb je geprobeerd? Wat heeft geholpen en wat niet? Twee zien meer dan een. Dit hoeft wat mij betreft niet persé plaats te vinden op kantoor, maar kan ook ergens anders, of door een eind te gaan lopen. Het praat makkelijk en je hebt meteen je noodzakelijke dagelijkse beweging te pakken. Maar het kan ook anders, geef aan waar jij je in je element voelt. Alles is bespreekbaar.

Pitstop 
Hou je meer van kortdurende en toch effectieve hulp, dan is Pitstop wellicht iets voor jou. Pitstop is een initiatief dat ik met een collega hulpverlener kan aanbieden. Dit betreft een gespreksgroep, waarin je aan de slag gaat in samenwerking met andere mannen. Zie voor meer informatie: www.winnaarswetenwanneer.nl