Skip to main content

Psychosociale therapie

Herstellen

In mijn rol als therapeut streef ik ernaar om je te ondersteunen bij je herstel. Samen werken we eraan om dat wat in je leven is vastgelopen weer los te krijgen en vast te zetten wat misschien is losgeraakt. Mijn benadering is gericht op het opbouwen van vertrouwen en het creëren van connecties, terwijl we werken aan het loslaten van het verleden en het omarmen van het leven dat voor je ligt.

Ik zet mij in om je te helpen zoeken naar een balans tussen autonomie en verbondenheid; om te zorgen voor jezelf en aandacht te hebben voor anderen. De focus ligt op jouw welzijn als individu en in relatie tot je omgeving. Daarbij is het mijn doel om samen te werken aan een toekomst waarin je tevreden bent met jezelf en de manier waarop je met anderen omgaat. Ongeacht de uitdagingen die op je pad komen.

Ik baseer mijn aanpak op de principes van Christelijke psychosociale begeleiding. Hierbij kijken we naar de manier waarop je met jezelf omgaat. Ik help je om patronen te herkennen, inzichten te vinden, en nieuwe denk- en gedragspatronen te ontwikkelen. Samen werken we aan het creëren van een leven dat rijker en bevredigender is, en in balans en harmonie met jezelf en de wereld om je heen.

Samen kijken we naar patronen: “Zo ging het altijd bij ons thuis”. Sommige verleg je niet zomaar…

Wat is ervaringsgerichte psychosociale therapie?

Binnen mijn praktijk richt ik me op ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening (EPH). Deze aanpak erkent dat mensen geen probleem zijn, maar er soms wel een hebben. Iedereen kan geconfronteerd worden met moeilijkheden op fysiek, mentaal, emotioneel of relationeel gebied, en deze obstakels zijn vaak met elkaar verweven. Mijn rol is om je door middel van ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening te helpen bij het verhelderen en oplossen van het niet-fysieke, psychosociale deel.

Of je nu problemen ervaart in je relaties met je partner, kinderen, familie, op het werk, in je geloofsgemeenschap, de buurt of bij je vereniging, ik ben er om je te begeleiden en te ondersteunen. Daarnaast is de relatie met jezelf een belangrijke relatie waar ik aandacht aan geef.

En voor een christen is er nog een andere verbinding: een diepe band met het bovennatuurlijke en met God. Deze relatie wordt beïnvloed door de alledaagse realiteit, waar onze vijf zintuigen voortdurend signalen oppikken die soms in strijd zijn met onze spirituele overtuigingen. Op zulke momenten kan ons ‘zesde zintuig’ verzwakken en de connectie met onze spirituele bron in gevaar brengen.

Mijn aanpak

Mijn aanpak betreft vooral het reflecteren van jouw innerlijke wereld. Van alles waarover je waakt, verdient je hart de meeste zorg. Hoe denk je over jezelf? Ben je vrij of gebonden? Neem je je eigen signalen serieus of onderdruk je ze? Wat ervaar je als je stilstaat bij jezelf? Mijn doel is om je te helpen deze vragen te beantwoorden.

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.

Tijdens onze sessies wil ik je helpen om de juiste ‘sleutel’ te vinden om verandering in je leven te bewerkstelligen. Dit kan inhouden dat ik je stilzet of juist een duwtje in de goede richting geef. We verwerken verdriet, maken angst hanteerbaar en brengen verlangens in beeld. Het doel is altijd om problemen en angsten een gezonde plaats te geven in je leven, en geen ereplaats.

Inzicht, verandering en groei

Daarnaast focus ik op feedback geven. De ervaringen en patronen die je laat zien in onze sessies zijn belangrijke punten van evaluatie. Deze feedback is niet bedoeld om je te beoordelen, maar om je bewust te maken van bepaalde gewoontes of neigingen. Het uiteindelijke doel is om je de gelegenheid te geven om zelfkennis en inzicht te verwerven, en zelf de regie over je leven te nemen.

Als psychotherapeut help ik je te begrijpen dat zowel positieve als negatieve keuzes voortkomen uit ons onderbewuste gedrag. We onderzoeken deze ‘wortels’ van je keuzes, voornamelijk de negatieve die je belemmeren of problemen veroorzaken. Samen werken we eraan om deze te veranderen, niet door drastische veranderingen, maar stap voor stap, tot de negatieve invloeden verminderen en plaatsmaken voor positieve verandering.

Soms heb je het gevoel dat je vastzit in herhalende patronen zonder vooruitgang. In die situaties help ik je de ‘knoppen’ te vinden waarmee je deze patronen kan doorbreken. Door nieuwe manieren en gedragingen te ontdekken en te ervaren, zul je merken dat je vooruitgang boekt en je kwaliteit van leven verbetert.

Een andere oplossing

Er zullen echter momenten zijn waarop, ondanks onze inspanningen, de therapie niet meer helpt. In zulke gevallen is het cruciaal om het eindigen van de therapie bespreekbaar te maken. Dit betekent niet dat ik je in de steek laat, maar dat we samen op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we andere hulpbronnen, professionals of instellingen verkennen die beter passen bij jouw specifieke behoeften en je verder kunnen helpen. Ondanks het stopzetten van de therapie heb ik dan toch een rol kunnen spelen in jouw groeiproces en het zoeken naar de juiste ondersteuning.

In alles wat we doen binnen de psychosociale therapie is de kerngedachte: ervaringsgerichte hulpverlening. Het gaat erom dat je nieuwe inzichten en ervaringen opdoet, zodat je toekomst positief verandert door wat je in het heden doet.

Het belang van verbindingen

In onze levens speelt het netwerk van interpersoonlijke connecties een cruciale rol. Deze verbindingen, of ze nu gezond of gebroken zijn, beïnvloeden ons welzijn op manieren die we soms niet helemaal begrijpen. Net als in een goed functionerend systeem hangt alles met elkaar samen. Als er ergens knelpunten ontstaan, kan dit invloed hebben op het hele systeem.

Denk bijvoorbeeld aan een team. Als teamleden goed met elkaar samenwerken, zal het team als geheel beter presteren. Maar als er geen harmonie is, al is het maar tussen twee teamleden, zal het hele team daaronder lijden. Hetzelfde geldt voor je leven. Goede, gezonde relaties kunnen je laten groeien en bloeien, maar problematische relaties kunnen je ontwikkeling hinderen en je emotioneel vastzetten. Daar is werk aan de winkel!

Harmonie bereik je niet zomaar. Het is het resultaat van een goed uitgewerkt conflict.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat conflicten en soms zelfs vastlopen in je leven erbij horen, hoe ervaren en wijs iemand ook is. Op die momenten is het ontzettend belangrijk om te kunnen rekenen op een ondersteunend netwerk. Liefde en steun van anderen kunnen ons helpen om weer in beweging te komen. Er is geen betere manier om geholpen te worden dan door je eigen, betrokken en liefdevolle netwerk.

Maar soms is het netwerk zélf de oorzaak van je problemen, of is het gewoon niet in staat om je de hulp te geven die je nodig hebt. Dat is waar ik je kan helpen. Samen kunnen we de verbindingen in je leven onderzoeken, herstellen waar nodig, en sterker maken. Ik maak tijdelijk deel uit van je systeem, en ik werk zeer toegewijd om je te helpen bij het creëren van een gezonde en harmonieuze levenssfeer.

Hulp zoeken is menselijk

Er komt een moment in ieders leven waarop we hulp nodig hebben. Een moment waarop we erkennen dat we niet alles alleen kunnen doen. Het is volkomen natuurlijk en menselijk om hulp te zoeken, en het is een teken van kracht om deze stap te zetten.

Merk je dat de verbindingen in je leven niet zo sterk zijn als ze zouden moeten zijn? Of ervaar je een gevoel van vastlopen in je leven en vind je het moeilijk om vooruit te komen? Dan is het tijd om hulp te zoeken. Het kan zijn dat je op dit moment voelt dat je geen verandering bereikt, ondanks je inspanningen. En hoeveel je ook van je naaste netwerk houdt en hoeveel zij ook van jou houden, ze zijn misschien niet in staat om de hulp te bieden die je nodig hebt.

Dat is waar professionele psychosociale zorg een rol kan spelen. Ik ben er om je te begeleiden, om je de tools te geven die je nodig hebt om sterke, gezonde verbindingen in je leven te creëren. Ik werk graag met je samen om je te helpen je volledige potentieel te bereiken, om je te helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het leven, en om je te begeleiden op je pad naar herstel, naar een nieuwe positie in je relatie, naar welzijn.

Het gaat erom dat jij ontdekt of en hoe je verandering wilt en dat is precies waarin ik je kan bijstaan. Samen onderzoeken we wat je belemmert, identificeren we wat het is dat je wilt veranderen en bedenken we een strategie om vooruitgang te maken.

Ik begrijp dat deze stap moeilijk kan zijn, maar weet dat je niet alleen bent in dit proces. Ik bied je een tijdelijke, maar betekenisvolle, verbinding om je te ondersteunen en te versterken. Ik ben bereid om deel uit te maken van je netwerk en je voortdurend bij te staan, terwijl we werken aan het manoeuvreren langs de hindernissen en toewerken naar een leven dat voldoening geeft.

Op jouw tempo en binnen jouw comfortzone, gaan we samen aan de slag. Het maakt niet uit hoe complex je gevoelens zijn of hoe groot de uitdagingen waar je voor staat, je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Ik ben hier, klaar om je te helpen wanneer jij daar klaar voor bent.

Ervaringsgerichte psychosociale therapie: flexibele therapie-opties

Het is belangrijk dat de therapeutische ervaring aangepast kan worden aan de individuele behoeften van elke cliënt. Daarom bied ik flexibele opties aan om ervoor te zorgen dat je je comfortabel en ondersteund voelt gedurende je traject bij mij.

Locatie

De meeste sessies vinden plaats in mijn praktijk. Dit biedt een vertrouwde, rustige omgeving. Maar ik begrijp dat dit niet voor iedereen altijd de meest geschikte plek is. Misschien geef je de voorkeur aan je eigen huis, je werkplek, of zelfs buiten. Ik ben meer dan bereid om deze mogelijkheden te bespreken en te kijken wat het beste werkt voor jou.

Vorm van contact

Iedereen is uniek in hoe hij of zij het beste communiceert of leert. Ik bied daarom mogelijkheden zoals individuele gesprekken, relatiegesprekken en groepssessies aan. Ook sta ik open voor (video)bellen, e-mails, of zelfs live chats, afhankelijk van wat het beste bij jou past.

Belangrijk om in gedachten te houden is dat de locatie en de therapiemethode beide dienen om het doel van je welzijn en je herstel te ondersteunen. Het gaat er niet zozeer om waar je bent of hoe je communiceert, maar om wat je leert over jezelf en hoeveel groei je maakt in het proces.

Mijn streven is om therapeutische sessies mogelijk te maken in een omgeving waarin jij je het meest comfortabel voelt. Dit verhoogt niet alleen je betrokkenheid, maar stelt je ook in staat om open en eerlijk te communiceren. Iets dat essentieel is voor je groei en ontwikkeling.

Of je nu de voorkeur geeft aan face-to-face-sessies, wandelingen, telefonische gesprekken, videogesprekken, e-mails, of misschien een mix van deze methoden: mijn doel is om een vorm van psychosociale zorg te bieden die effectief is én past bij jouw persoonlijke voorkeur en levensstijl.

Elke stap in dit traject is bedoeld om je te begeleiden naar een gezonder en evenwichtiger leven. Door flexibele therapie-opties aan te bieden, wil ik ervoor zorgen dat jij je veilig, ondersteund en begrepen voelt. Ongeacht waar je je bevindt of hoe je het liefst communiceert. Samen vinden we de weg die het beste bij jou past.

Kies ook voor psychosociale begeleiding

Ik ondersteun je graag op je reis naar welzijn en herstel. Elke stap hierbij speelt een belangrijke rol in het bereiken van je doelen. Van het begrijpen van het belang van gezonde verbindingen tot het zoeken van hulp en het kiezen van de juiste therapie-opties.

Het pad naar herstel is een persoonlijk traject. Erkenning, transformatie en groei staan hierin centraal. En tijdens deze reis wil ik er zijn om je te begeleiden, je de nodige tools te geven en je te ondersteunen bij elke uitdaging die je tegenkomt.

Ik weet dat het zoeken van hulp moed vereist en ik heb enorm respect voor iedereen die deze stap zet. Ben je klaar om aan deze reis te beginnen? Of heb je gewoon een vraag of zorg die je wilt bespreken? Neem dan gerust contact met me op.